Nieuws & media
De Wet betaalbare huur: stappenplan voor een helder overzicht & oplossingen

De Wet betaalbare huur: stappenplan voor een helder overzicht & oplossingen

Op 1 juli is de Wet betaalbare huur in werking getreden met als doel dat huurders een betaalbare huurwoning kunnen krijgen met een huurprijs die past bij de kwaliteit van de woning. Maar welke impact heeft dit precies voor jou als verhuurder? Wij helpen je graag met onderstaand stappenplan!

 

  1. Opstartfase

Tijdens het eerste contact bespreken we samen waar je als vastgoedbelegger tegenaan loopt bij de verhuur nu de Wet betaalbare huur en goed verhuurderschap in werking zijn getreden. Aansluitend bepalen we in een analyse waar je portefeuille nu staat. Dit noemen we de risicoanalyse. In deze analyse kunnen we zien welke woningen terugvallen in huur door de nieuwe wetgeving.

  1. Adviesrapport op maat

Nu we weten welke woningen een risico vormen is het van belang om dit risico te verkleinen of zelfs helemaal uit te sluiten. De oplossing is vaak te vinden in een verbetering van het energielabel, de WOZ-waarde en/of de kwaliteitspunten. In het advies wordt beschreven welke van deze drie onderdelen leiden tot een maximaal rendement en een minimale investering. Dit advies kan verschillen per woning. Zelfs als de woningen in eenzelfde complex liggen.

  1. Het uitvoeren van de verbeteringen

Het energielabel

Indien blijkt dat er verbeteringen te behalen zijn bij het energielabel wordt er door een bouwkundig gediplomeerd energie-inspecteur eerst een voorlopig energielabel opgemaakt. Hierop volgt het advies. In dit advies is te lezen welke kosten een labelstap met zich mee brengt, maar ook hoeveel extra huur gevraagd mag worden. Hierdoor kan je direct zien binnen welke periode deze investering terugverdiend kan worden. Als de verbeteringen in de woning zijn doorgevoerd wordt het voorlopige energielabel definitief gemaakt. Uiteraard worden de verbeteringen die plaats hebben gevonden hierin meegenomen.

De WOZ-waarde

Bij het verbeteradvies wordt ook gekeken of de WOZ-waarde correct is vastgesteld of dat het gunstiger is deze te verhogen of te verlagen, rekening houdend met het feit of het een box 3- woning of een bezit in een B.V. betreft. De meest ideale WOZ-waarde wordt besproken met de gemeente.

Kwaliteitspunten

Het is per 1 juli 2024 verplicht om voor iedere woning die verhuurt wordt een WWS-puntenrapport toe te voegen aan het huurcontract. Het opstellen van een WWS-puntenrapport wordt vaak onderschat. Het is raadzaam om hierin een expert te betrekken die op de hoogte is van de actuele wetgeving en weet welke haken en ogen dit stelsel met zich mee brengt. Na het opstellen van een WWS-puntenrapport bestaat de mogelijkheid om te kijken of het mogelijk is om meer kwaliteitspunten aan de woning toe te voegen. Deze mogelijke verbeteringen worden beschreven in een advies waarin zichtbaar is welke kosten en baten bij deze verbetering gemoeid zijn.

  1. Voldoen aan de regels met het huurrapport

Uiteindelijk wordt het huurrapport opgemaakt en verstrekt. Dit rapport bevat onder andere het energielabel, de WOZ-waarde, de definitieve WWS-punten en de BAG. Zo voldoe je aan de Wet betaalbare huur en goed verhuurderschap zonder omkijken.

Mocht je meer informatie willen over één of meerdere van deze stappen, dan staan we je graag te woord.

Dit stappenplan is specifiek van toepassing op bestaande bouw; voor transformatie/ nieuwbouw verloopt het proces echter iets anders. Mocht je meer willen weten over deze alternatieve procedures, kun je altijd informatie opvragen.

VeTeBe
VeTeBe